Minder papierwerk voor verbouwingen, landbouw en bedrijvigheid
Vrijdag keurde de Vlaamse Regering op voorstel van minister van Omgeving Jo Brouns een aangepast vergunningenstelsel goed. Daardoor wordt het in de toekomst in heel wat gevallen eenvoudiger om woningen te verbouwen of te investeren in bedrijfs- en landbouwinfrastructuur. Voor verschillende stedenbouwkundige handelingen zal geen omgevingsvergunning meer nodig zijn.
Wat verandert er concreet?
Vandaag bestaan er drie regimes: stedenbouwkundige handelingen zijn ofwel vergunningsplichtig, ofwel meldingsplichtig ofwel van vergunning vrijgesteld. Minister Brouns zet nu door drie ingrepen in op de vereenvoudiging hiervan.
De meldingsplicht was in het leven geroepen als slankere variant van de vergunningsplicht maar leidde in de praktijk dikwijls tot een grote dossierlast met een hogfoutenmarge. Door de afschaffing van deze meldingsplicht worden de handelingen in kwestie vrijgesteld of vergunningsplichtig.
Wat die vergunningsplicht betreft worden tegelijk een aantal handelingen met een beperkte ruimtelijke impact van vergunning vrijgesteld. Het gaat onder meer om:
- Verbouwingen aan gevels zonder volume-uitbreiding (met dien verstande dat de energieprestatie niet verslechtert en men niet voor de rooilijn komt);
- Alle binnenverbouwingen (met dien verstande dat indien de verbouwingswerken een impact hebben op de stabiliteit, wel nog steeds een architect moet worden ingeschakeld om de veiligheid te verzekeren);
- Plaatsing van stekkerzonnepanelen (op gevels of balkonleuningen);
- Kleine constructies op landbouwpercelen (zoals schuilhokken (tot 100 m² voor runderen), wateropslagplaatsen of spoelzones voor spuittoestellen);
- Aanleg van wadi’s (wateropvang met natuurlijke infiltratie tot 50 cm diep);
- Kleinschalige waterzuiveringsinstallaties (zoals rietvelden, tot 250m²).
- Pocket vergisters ( kleinschalige vergistingsinstallatie voor hernieuwbare energie)
Daarnaast creëert minister Brouns ook meer duidelijkheid rond de handelingen waarvoor gemeentes extra vergunningsregels konden invoeren. Dit leidde tot een lappendeken aan gemeentelijke verordeningen. Die inconsistente wirwar aan vergunningsregels, leidde bij bouwheren en architecten tot veel verwarring. In de toekomst kunnen gemeenten kiezen uit een limitatieve lijst: regels rond (i) het vellen van bomen, (ii) het verwijderen van houtige beplantingen met erfgoedwaarde en (iii) handelingen aan beschermd of waardevol erfgoed. “We maken komaf met onduidelijke of onnodige regels. Wie verbouwt of investeert, wil snel weten waar hij aan toe is. Met deze hervorming brengen we meer eenvoud, duidelijkheid en snelheid in ons omgevingsbeleid. Dit is goed voor burgers die verbouwen, voor lokale besturen, ondernemers én voor landbouwers die snel moeten kunnen schakelen”, aldus Brouns.
Over het voorstel wordt nu advies ingewonnen van de strategische adviesraden. Minister Brouns hoopt het besluit tegen het einde van het jaar definitief in werking te laten treden.
Bron: Persbericht Minister Brouns